';
Alussa oli hiljaisuus ja pahvilaatikko

Ihan alussa oli hiljaisuus. Silloin, kun olisi pitänyt kertoa. Vaikeneminen, kun ei olisi pitänyt vaieta. Elämä on lyhyt. Liian lyhyt, että sitä kannattaisi käyttää puhumattomuuden taakkojen kantamiseen.

Yhtenä marraskuisena yönä kehittelin mielessäni uudenlaista tapaa tehdä ammatillista keskustelutyötä. Olen verrannut menetelmää autoon; en ole keksinyt autoa, mutta olen keksinyt siihen ohjaustehostimen. Puhuminen sen avulla on helpompaa.  Ensimmäinen prototyyppi valmistui kotoa löytyneestä pahvilaatikosta ja paperikolmioista. Huikea oivalluksen hetki oli, kun tajusin, että pahvisen kolmion voi myös kääntää. Sillä hetkellä syntyi kuudes lapseni, joka on kolmio.

Trigenda® dialogimenetelmän syntyprosessin takana on käytännön kokemus ihmisten parissa tehdystä työstä. Toisaalta sen takana on ollut toive. Toive siitä, että olisi kättä pidempää siihen työnteon arkeen, jossa ihmisiä kohdataan, kuullaan ja yritetään auttaa eteenpäin. Dialogi-menetelmän taustalla on kuva kokonaisesta ihmisestä, hänen omassa kontekstissaan.
Menneisyys ja tulevaisuus, koettu ja nähty, ilot ja surut. Pettymykset ja menetykset, toivo paremmasta. Dialogin aikana on mahdollista tehdä yhdessä oivalluksia, jotka avaavat uusia näkökulmia ja parhaimmillaan reittejä perille.

Haasteet on tehty voitettaviksi, toiveet täytettäviksi ja ongelmat ratkottaviksi.
Ne pitää vain ensin saada sanotuksi.

 

Salla Gummerus
menetelmän kehittäjä

 

trigenda_ryhma
Trigendan synty

Alussa oli pahvinen kolmio ja lappuja. Mitä sitten tapahtui, kun yhdistettiin kasvatus- ja sosiaalialan luova visionääri Salla Gummerus, kuntoutus- ja kaupallisen alan monialataitaja Heli Heino ja sosiaalialan ja uravalmennuksen monipuolinen kehittäjä Minttu Lämsä. Syntyi moniammatillinen, innovatiivinen kehittäjäkolmikko, jota yhdistää halu tehdä työtä, jolla on merkitys.

Trigenda® dialogimenetelmä syntyi tarpeeseen antaa asiakkaalle ääni silloin, kun ääntä ei meinaa löytyä tai se on jostain syystä kadoksissa. Vahva ja laaja-alainen työkokemus asiakastyöstä, keskusteluista ja tavoitteellisista prosesseista sekä niihin liittyvistä haasteista on auttanut ja innoittanut kehittämään monipuolista käytännön työvälinettä kohtaamistilanteisiin.

Kuusi prototyyppiä ja monta, useaan kertaan muokattua korttisarjaa myöhemmin Trigenda® dialogimenetelmä on valmis eri ammattialojen käyttöön. Olemme yhdessä kehittäneet keskustelutyön ammattilaisille suunnatun asiakaskeskeisen, ratkaisukeskeisen, monipuolisen dialogimenetelmän. Suuri toiveemme on, että tämä auttaa juuri sinua keskustelutyötä tekevä ammattilainen asiakkaan kohtaamisessa, puheeksiottamisessa ja asiakkaan tukemisessa.

Matkan varrella kehitystyössä ja tuotteistamisprosessissa on ollut mukana useita lahjakkaita ihmisiä, jotka ovat omalla osaamisellaan auttaneet meitä eteenpäin.

 

Mukana tekemässä

Jyrki Kokko – tuotedesign
Sampo Rossi – graafinen ilme
Äänekosken Työpajan puupaja
Taustatuki
ELY-keskus Jouni Hynynen
Jyväskylän yritystehdas – Ideasta Kasvuun!
Äänesseudun kehitys – Sanna Kiuru