';

Kierrellen kaarrellen (ehkä) asiaan

Jostain syystä viime päivinä silmiini on osunut erilaisia artikkeleita konflikteista sekä niiden käsittelemisestä. Artikkelit, joihin olen törmännyt, ovat pitkälti olleet self-help -tyylisiä, ”kevyempiä” checklistejä, joita noudattamalla voit olla vaikkapa parempi esimies tai työyhteisön jäsen. Eräässä jutussa konfliktien yleisyyttä organisaatioissa sekä muissa ihmissuhteissa verrattiin veroihin ja syömiseen. Käytimmepä kuinka paljon aikaa tahansa konfliktien välttelemiseen, ennemmin tai myöhemmin löydämme ne edestämme. Yhteentörmäyksiä ja säröjä syntyy, kun ihmiset tulevat yhteen erilaisine persoonallisuuksineen sekä taustoineen.

Konfliktien kohtaaminen ei ole kuitenkaan helppoa ja niitä hyvin usein vältellään. On helpompi välttää, kiertää ja kaartaa, kuin puuttua. Pienestä alkuperäisestä asiasta voi todellakin paisua suuren suuri. Kärpäsestä tulee härkänen. Tämä haaste on korostunut usein käymissämme dialogeissa. Keskusteluihin nousee usein asioita, jotka ovat jääneet käsittelemättä. Asioita, joita ei ole ajoissa otettu puheeksi. Maton alle lakaistuja tunteita.

Prosessina konfliktien kohtaaminen ja käsittely voi tuntua haastavalta möykyltä. Lohdullista on taas huomata, että voimme tässäkin tilanteessa olla itse aktiivisia toimijoita ja vaikuttaa asioiden kulkuun.

 • Tunnista sekä tunnusta mahdollisuus olla myös itse väärässä. Ole valmis kuuntelemaan ja kuulemaan toista, ennen kuin tuomitset ja teet johtopäätöksiä.
 • Osoita empatiaa. Yritä jollakin tasolla samaistua esimerkiksi toisen henkilön tunteisiin ja näkökulmiin. Tämä ei tarkoita, että asiasta sekä keskustelun sisällöistä tulisi olla samaa mieltä!
 • Pysähdy ja keskity todella asian äärelle. Anna aikaa ja tee tilanteesta tärkeä.
 • Rakenna luottamusta ja avoimuutta ottamalla asioita puheeksi sekä käsittelemällä asioita niiden henkilöiden kanssa, ketä asia todella koskee.
  Olisiko sinun tarve kohdata jonkun kanssa ja puhdistaa ilmaa? Pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Ole rohkea. Lähde rakentamaan kulttuuria, jossa asioita otetaan puheeksi. Haastavista kohtaamisista sekä niiden ratkaisemisesta syntyy aivan varmasti jotakin uutta ja hyvää.

Heli

Lisää aiheesta esim.

https://www.linkedin.com/pulse/how-effective-leaders-confront-conflict-without-being-j-david

Ayoko, O. 2016. Workplace conflict and willingness to cooperate: The importance of apology and forgiveness.

Recommend
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Plus
 • LinkedIN
 • Pinterest
Share
Tagged in