';

Rikotaan hiljaisuus

 

Hiljaisuus on minulle merkityksellinen käsite. Nyt on aika, jota olen odottanut kauan. Vuosia. Aika rikkoa hiljaisuus. Ensin kuitenkin ajatuksia hiljaisuudesta.

 

Vaivaannuttava hiljaisuus

Se hetki, kun tiedät, että nyt olisi ihan pakko keksiä jotain sanottavaa. Katsot vastapeluria, olo kuin jäniksellä auton ajovaloissa. Ensin ajattelee, että pitäisi keksiä jotain järkevää sanottavaa. Jos sitä ei löydy, alkaa ääni huutamaan päässä: keksi nyt edes jotain sanottavaa, sano nyt vaikka ihan mitä vaan! Ihan mitä vaan, mutta pian. Ympärille laskeutuu usvan lailla vaivaannuttava hiljaisuus. Olen törmännyt siihen monessa paikassa. Joskus aikaisemmin työssäkin, mutta nyt tiedän, että silloin on aika vetää laukusta esiin puinen kolmioboksi. Useimmiten vaivaannuttavaan hiljaisuuteen törmää uusien ihmisten kanssa, kun yhdistävää puheenaihetta ei ole vielä löytynyt. Viimein epätoivoisena kaivat esiin viimeisen oljenkorren; “on muuten ollut aika sateinen sää…” Jostain kaukaa historiasta nousee mieleen menneisyyden kalpea haamu. Matematiikan tunti lukiossa. Istun matematiikan opettajan kanssa. Opettaja, lyhytsanainen mies selittää minulle kolmatta kertaa, miten derivoidaan. “Joko nyt ymmärsit?” Seuraa vaivaannuttava hiljaisuus. En ymmärrä, enkä ymmärrä edes miksi pitäisi ymmärtää. Istun hiljaa. Matka autossa miehen kanssa. Yritän keksiä sanottavaa, joka ei liittyisi lapsiimme tai työhöni. Seurauksena vaivaannuttava hiljaisuus oman pään sisällä. Vasen aivolohko on täynnä työtä ja oikea perhettä. Huomaan, että kaipaan rauhoittavaa hiljaisuutta.

“Joko nyt ymmärsit?” Seuraa vaivaannuttava hiljaisuus. En ymmärrä, enkä ymmärrä edes miksi pitäisi ymmärtää. Istun hiljaa.

 

Rauhoittava hiljaisuus

Elän elämänvaihetta, joka on täynnä ääniä. Olen tehnyt empiirisen havainnon, että poikalasten leikkiin liittyy jatkuva äänivallin ylittävä hirvittävä melu. Vaatii ihmiseltä henkistä venymistä, että pystyy työskentelemään jatkuvassa melussa. Luovuuttani pystyn ruokkimaan hetkissä, joihin liittyy rauhoittava hiljaisuus. Hiljainen metsä, tyyni järvi, hiljainen koti ja yksin olemisen hetket. Sellainen hyvään olo sidottu hiljaisuus on hoitavaa. Haaveisiini on viime aikoina hiipinyt usein toive siitä, että saisin olla hetken yksin – niin rakkaita kuin kaikki läheiseni ovatkin. Harva työnantaja ymmärtää, että välillä työtehoja voisi nostaa antamalla työntekijöille mahdollisuus rauhoittavaan hiljaisuuteen. Se on myöskin kustannustehokasta. Hiljaisuus on halpaa. Rauhoittavan hiljaisuuden voi myös kohdata toisen ihmisen kanssa. Minulla on sellaisia ystäviä, jonka kanssa yhteisen ymmärryksen taso on saavutettu. Ystävyys, jossa saa myös olla hiljaa. Se on arvokasta.

 

Rikkova hiljaisuus

Ihminen, joka ei ole tullut kuulluksi. Äänetön sisäinen huuto, jota kukaan ei kuule. Omasta kokemuksestani tiedän, että hiljaisuus voi myös rikkoa. Ihminen, jonka paha olo on jäänyt kaikilta huomaamatta, kantaa mukanaan jatkuvaa rikkovaa hiljaisuutta. Tuon väärän hiljaisuuden rikkominen on se taistelu, jonka vuoksi minä haluan tehdä tätä työtä. Antaa pahalle ololle sanat, auttaa ihmistä rikkomaan hiljaisuus ja auttaa ihmistä löytämään oma äänensä.

 

Rikotaan hiljaisuus, yhdessä

Tuntuu hienolta rikkoa vihdoin hiljaisuus. Tuoda tehty työ muille näkyväksi. Olemme Helin ja Mintun kanssa tehneet yli puoli vuotta työtä hiljaisuudessa. Nettisivujen myötä saamme kerrottua teille, mitä me teemme. Meidän työmme on rikkoa hiljaisuutta. Antaa käyttöön menetelmä, jonka avulla on mahdollisuus löytää sanoja ja kuunnella. Tästä emme malta olla hiljaa! Tule mukaan muuttamaan maailmaa! Yksi dialogi kerrallaan.

blogi_hiljaisuus

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIN
  • Pinterest
Share
Tagged in